Klasyczne dania grillowe często są tłuste i bardzo kaloryczne, a także zbyt ciężkostrawne dla dzieci. Dziś zrobiłam lekką wersje dań ogrodowych.
Na ciepłe dni do picia najlepsza jest woda.
Dzieci chętniej ją piją, jeśli podamy ją w atrakcyjny sposób. Ja mrożę kostki lodu z zanużonym liściem mięty i truskawką.
Pieczone bataty:
-4 bataty, obrane i przekrojone na pół
-8 ząbków czosnku
-łyżka masła
-koperek
-sól morska
Obrane i przekrojone bataty zawijamy w folię aluminiową z ząbkiem czosnku i pieczemy, aż zrobią się miękkie. Następnie wyciągamy z foli, dodajemy troszkę masła, sól i koperek.
Sałatka warzywna 1. wersja:
-4 pomidory
-ogórek zielony
-pęczek rzodkiewek
-sałata
-sól morska
-pieprz
Wszystkie składniki należy pokroić i wymieszać ze sobą, dodać sól i pieprz i poczekać, aż wypuszczą sok.
Sałatka warzywna 2. wersja:
-sałata
-awokado
-pomidor
-łyżka ziaren konopii
-pół szklanki świeżo wyłuskanych groszków
Pokrojone składniki mieszamy z sosem. Sos składa się z 4 łyżek oliwy z oliwek, łyżki octu balsamicznego i wyciśniętego ząbka czosnku.
Świetną i zdrową przekąską jest zielony groszek…
Chipsy jarmużowe…
Umyte, wysuszone i podarte na mniejsze kawałki liście jarmużu, układamy na blachę, skraplamy oliwą i dodajemy trochę soli. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 7-10 min., aż staną się chrupiące. Trzeba bardzo pilnować, aby się nie spaliły.
Smacznego:-)