Tarta cukinowa i inne pyszności…

 Tarta cukinowa i inne pyszności...

Tarta jest dla mnie, jednym z najładniejszych i najprostszych dań. Zarówno te słodkie, jak i słone smakują wyśmienicie i można w nich ukryć niemal wszystko.

Dziś zrobiłam tartę cukiniową.

Przepis:
-200 gramów mąki
-100 gramów masła
-2 żółtka
-szczypta soli

Wszystkie składniki należy zagnieść i masą wylożyć tartownicę.

Następnie na ciasto układamy podsmażoną 1 cukinię, 2 cebule, oraz 2 ugotowane ziemniaki.

Sos:
-250ml. śmietanki 30%
-2 jajka
-2 wyciśnięte ząbki czosnku
-2 łyżki startego parmezanu
-sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki należy razem zmiksować, na koniec dodać koperek i wylać na ciasto.

Tartę pieczemy przez 50 minut, w temperaturze 175 stopni.

Zupa burakowa:
-4 buraki
-marchewka
-ziemniak
-pół szkalnki ryżu pełnoziarnistego
-łyżka świeżego kopru

Wszystkie warzywa, należy ugotować na bazie bulionu wegetariańskiego: (pietruszka, cebula, seler, por, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pół łyżeczki sosu sojowego, pół łyżeczki lubczyku, sól i pieprz do smaku). Po przelaniu do miski posypujemy koperkiem.

Kotajl:
-1 litr soku ze świeżych pomarańczy
-4 kiwi
-gruszka
-3 liście jarmużu
-2 łyżki nasion chia

Wszystkie składniki miksujemy i pozostawiamy do schłodzenia.

Smacznego:-)

 

Udostępnij:

2 komentarze

  1. Pani Kamilo, gdzieś przeczytałam, ze nasiona chia nalezy przed spożyciem namaczać w wodzie, jednak jest wiele przepisow, gdzie używa się je na sucho. Czy mama za je pani do jakiegokolwiek przepisu, czy stosuje głównie jako posypki, Np do koktajli ? Wlasnie zakupiłam pierwszy woreczek nasion i zamierzam wypróbować 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za inspirację!

    1. Stosuję nasiona chia jako posypkę, ale również dodatek do koktajli ( miksuję z owocami i warzywami). Jeśli namoczymy nasiona chia to po ok. 30 minutach płyn w którym były zamoczone staje się galaretką i mamy pyszny pudding:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

Dodaj komentarz