img_1511-1

Słodko-słone ciasto owocowe

Słodko-słone ciasto owocowe!

Ciasto (inspiracja z bloga White Plate):

-120 gramów masła 

-2 żółtka

-3 łyżki cukru

-pół łyżeczki soli

-szklanka (200gr.) i 3 łyżki mąki

Ciasto zagniatamy i wyklejamy nim tartownicę.

Pieczemy przez 12 minut, w temperaturze 200 stopni.

Następnie wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy.

Wierzch:

-3 łyżki otrębów 

-pół łyżeczki cynamonu

-4 jabłka, 4 brzoskwinie, 6 śliwek  pokrojonych w plasterki i podprażonych z cukrem jeśli są zbyt kwaśne.  

Ciasto posypujemy 3 łyżkami otrębów, wymieszanymi z połową łyżeczki cynamonu, tak aby przykryły całą powierzchnie. 

Następnie kładziemy owoce i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz