Porzeczkowe ciasto babci Joli…

Wakacje u babci.

Ciasto kruche:

-1,5 szklanki mąki
-3/4 kostki masła
-1 żółtko
-szczypta soli
-odrobina zimnej wody
-łyżka cukru
-szczypta wanilii

Wszystko razem siekamy nożem, lepimy i wkładamy do lodówki na godzinę.

Następnie wykładamy ciatem blachę i pieczemy 15 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa z białek:
-5 białek ubić na sztywną pianę z łyżeczką cukru, następnie ciągle ubijając, dodawać po trochu szklankę cukru
Ubitą masę wymieszać z ok. 25 dag czerwonych porzeczek i wyłożyć na upieczone ciasto.
Pieczemy w temperaturze 150 stopni, przez ok. 30 minut.

Porzeczki zawierają dużo witaminy C, wzmacniając odporność organizmu. Mają też właściwości moczopędne i oczyszczające- polecane przy problemach z układem moczowym, przy zaparciach i chorobach wątroby.

Smacznego!!!!

 

 

Udostępnij:

1 komentarz

  1. smaki, zapachy dziciństwa… zazdrościmy Wam tych porzeczek 😉

Dodaj komentarz