img_3260-1

Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz na pierogi mojej mamci:

-3 podsmażone cebule

-10 dag suszonych grzybów

-1 kilogram kapusty kiszonej 

Grzyby moczymy całą noc, następnie gotujemy godzinę. Siekamy na drobne kawałki. 

Kapustę kiszoną zalewamy wodą z ugotowanych grzybów, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy przez dwie godziny. Na koniec odciskamy wodę i siekamy kapustę. 

Wszystkie składniki mieszamy na patelni, solimy i pieprzymy.

 

Ciasto:

-kilogram mąki

-jajko

-szczypta soli

-około jedna szklanka ciepłej wody

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy koła.

W tym roku z pomocą przyszła mi maszynka do sklejania pierogów. 

 
 

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz