img_0777-1.jpg

Pieczona ryba…


Uwielbiamy ryby i staramy się je jeść 2 razy w tygodniu. Wczoraj na noworoczny obiad przygotowałam przepysznego okonia morskiego, pieczonego w ziołach. 

Ryba nafaszerowana jest łyżką koperku, łyżką drobno posiekanej szałwi, łyżeczką rozmarynu, łyżeczką masła, ząbkiem czosnku, plasterkiem cytryny, solą i pieprzem. Wierzch polany jest oliwą z oliwek i octem balsamicznym, posypany solą i rozmarynem. 

Rybę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Dawno nie jadłam lepszej ryby 😊


Do ryby przygotowałam rozmarynowe ziemniaczki. 

Ziemniaki kroję na księżyce i obgotowuję przez 10 minut. Następnie przesypuję ziemniaki na blachę, skrapiam oliwą z oliwek, dodaję sól, pieprz i rozmaryn. Grilluję w pierkarniku, aż się zarumienią w temperaturze 190 stopni.


Idealnym dopełnieniem jest sałatka- mix sałat z radicchio grillowanym przez 3 minuty na suchej patelni. Wszystko polane sosem z 3 łyżek oliwy z oliwek, dużej łyżki octu balsamicznego, startego ząbka czosnku. 


Smacznego! 

Udostępnij:

3 komentarze

  1. Dziękuję za informację.
    Są naprawdę piękne.
    Pozdrawiam

  2. Aż ślinka cieknie.Też jestem wielką fanką ryb. Pod każdą postacią. I staram się jeść ich najwięcej.
    Mogłabym też kulinarnie mieszkać w Portugalii bo tam jadłam najpyszniejsze ryby na świecie.
    Kamilo mam do Ciebie pytanie wnętrzarskie,
    Właśnie urządzam dom i jestem zachwycona m.in. Waszymi podłogami.
    Czy możesz uchylić rąbka tajemnicy, jakiej firmy są?

    Pozdrawiam z Poznania

    1. Dzień dobry 🙂
      Ja też kocham Portugalię a ryby mają tam najlepsze!!!
      Co do moich podłóg to są zrobione z Dębu bielonego i robione są ręcznie. Firma ma siedzibę w Warszawie a produkcję w Województwie Świętokrzyskim 🙂
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz