img_6377.jpg

Perfekcyjna sałatka cesarska…

Uwielbiam sałatkę cesarską i długo szukałam przepisu na idealny sos!

W końcu znalałam go na stronie- Jadłonomia. Bardzo często inspiruję się przepisami z tej strony.

A przepis na sos jest taki:

½ szklanki aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy

4 łyżki płatków drożdżowych

1 ½ łyżki octu lub soku z cytryny

1 łyżka kaparów

1 łyżeczka musztardy

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika

1 ząbek czosnku, nieduży

½ szklanka oleju

½ – ¾ szklanki oliwy

Przygotowanie:

1 Puszkę ciecierzycy otworzyć, płyn odlać do wysokiego naczynia ręcznego blendera i odmierzyć ½ szklanki. Resztę odlać.

2 Do naczynia blendera dodać wszystkie składniki poza olejem oraz oliwą i blendować na najwyższych obrotach blendera przez 3 minuty. Po tym wciąż blendując powoli wlewać olej, a następnie powoli wlewać oliwę aż do momentu, kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Odstawić do lodówki.

Poza sałatą rzymską lubię czasem dodać do sałatki cykorię. Poza tym możemy dodawać do niej grzanki, szparagi, parmezan, kapary i wszystko co tylko nam się podoba i na co mamy ochotę ☺️

Udostępnij:

Dodaj komentarz