Pasztet z soczewicy z burakami:
-2 szklanki ugotowanej soczewicy
-3 jaja
-10 łyżek oleju
-2 łyżki masła
-łyżeczka kuminu
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-pół łyżeczki papryki słodkiej
-pół łyżeczki kolendry
-1/3 łyżeczki pieprzu
-sól ok. pół łyżeczki
-2 podsmażone cebule
-7 podsmażonych pieczarek
-3 podsmażone ząbki czosnku
Wszystkie składniki razem blendujemy, a następnie dodajemy:
-2 łyżki ziaren sezamu
-łyżkę koperku
-startego na grubej tarce buraka
-startą na grubej tarce marchewkę
Mieszamy łyżką i przelewamy do foremki. Układamy żurawiny i pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez 1 godzinę.
Pasztet idealnie smakuje z chlebem na zakwasie. Na wierzch pieczony burak, odrobina chrzanu i ziarna sezamu.
Buraki można piec w tym samym czasie co pasztet. Owijamy je tylko w folię aluminiową. Teraz kiedy ogórki, rzodkiewki i pomidory, nie mają smaku, burak jest idealnym urozmaiceniem kanapki.