img_3833-1

Pasztet z burakami

Pasztet z soczewicy z burakami:

-2 szklanki ugotowanej soczewicy 

-3 jaja 

-10 łyżek oleju

-2 łyżki masła 

-łyżeczka kuminu 

-pół łyżeczki gałki muszkatołowej

-pół łyżeczki papryki słodkiej 

-pół łyżeczki kolendry 

-1/3 łyżeczki pieprzu

-sól ok. pół łyżeczki 

-2 podsmażone cebule

-7 podsmażonych pieczarek 

-3 podsmażone ząbki czosnku

Wszystkie składniki razem blendujemy, a następnie dodajemy:

-2 łyżki ziaren sezamu

-łyżkę koperku 

-startego na grubej tarce buraka

-startą na grubej tarce marchewkę 

Mieszamy łyżką i przelewamy do foremki. Układamy żurawiny i pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez 1 godzinę.

Pasztet idealnie smakuje z chlebem na zakwasie. Na wierzch pieczony burak, odrobina chrzanu i ziarna sezamu. 

Buraki można piec w tym samym czasie co pasztet. Owijamy je tylko w folię aluminiową. Teraz kiedy ogórki, rzodkiewki i pomidory, nie mają smaku, burak jest idealnym urozmaiceniem kanapki.

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz