20140719-223314-81194735-1

Pasztet wegetariański z białą fasolą

Przepis na mój ukochany pasztet wegetariański:

-szklanka soczewicy
-szklanka ugotowanej białej fasoli
-10 łyżek oleju
-2 łyżki masła
-łyżeczka gałki muszkatołowej
-pół łyżeczki papryki
-pół łyżeczki kuminu
-pół łyżeczki kolendry
-sól i pieprz do smaku
-3 jajka
-2 podsmażone cebule
-3 podsmażone ząbki czosnku
-paczka podsmażonych pieczarek
-2 strate marchewki

Wszystkie składniki miksujemy razem, na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy łyżką.
Całość przelewamy do blachy i pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni.
Można ozdobić suszonymi żurawinami.

20140719-223314-81194735.jpg

Biała fasola jest idealna do pasztetów, zup, sałatek, ale jest też świetną bazą do wegetariańskiego smalcu.
Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Wzmacnia system odpornościowy i nerwowy.

20140719-223453-81293709.jpg

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz