img_6712-1

Pasztet soczewicowo-dyniowy

Pasztet soczewicowo-dyniowo-burakowy, który jest świetnym dodatkiem do kanapki na szkolne, drugie śniadanie.

-1 szklanka ugotowanej soczewicy

-1 szklanka upieczonej dyni (25 minut, 200 stopni) 

-2 upieczone z dynią buraki

-2 jajka 

-7 łyżek oleju

-łyżeczka kuminu

-pół łyżeczki gałki muszkatołowej

-pół łyżeczki papryki słodkiej 

-pół łyżeczki kolendry 

-1/3 łyżeczki pieprzu

-1/3 łyżeczki kurkumy 

-sól ok. pół łyżeczki  

-1 podsmażona cebula

-2 podsmażone ząbki czosnku
Wszystkie składniki miksujemy.
Po przelaniu do foremki, wierzch posypujemy sezamem i żurawinami.
Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni!




 

 

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz