img_6201-1

Najpyszniejszy na świecie tort bezowy Sowy…

img_3868

Wersja mojej mamy

Podobno przez żołądek docieramy do serca, dlatego na urodziny mojego męża upiekłam tort bezowy z daktylami!

Beza:

-6 białek

-300 gramów drobnego cukru 

-1 łyżeczka białego octu jabłkowego, lub łyżeczka soku z cytryny

-szczypta soli

-8 suszonych daktyli pokrojonych na drobne kawałki

Białka ubijamy z przyprawami, a na koniec dodajemy daktyle.
Wycinamy 2 okręgi o średnicy 24 cm na papierze do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części i pieczemy 5 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie 90 minut w temperaturze 140 stopni

Składniki na krem:

-300 ml śmietany kremówki 30%-ubijamy śmietanę 

-250 gramów mascarpone miksujemy z 150 gramów masy karmelowej z puszki

-pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich

-10 suszonych, drobno pokrojonych daktyli

 

 

Udostępnij:

2 komentarze

  1. Czy daktyle muszą być suszone czy mogę użyć świeżych?

Dodaj komentarz