img_3844-1

Morele i cukinie…

Słoneczny kolor morele zawdzięczają betakarotenowi, który chroni nas przed wolnymi rodnikami.

Morele zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek. Bogate w żelazo, wapń, fosfor, witaminy B, C, PP, i błonnik. Zjedzenie moreli po treningu przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Koktajl morelowo-śliwkowy:

-sok z dwóch wyciśniętych pomarańczy
-wyciśnięty sok z 10 moreli
-wyciśnięty sok z 10 śliwek
-łyżka nasion chia

Wszystkie składniki mieszamy i chłodzimy!

IMG_3837.JPG

Makaron z żółtą cukinią:

-ugotowany makaron około 3 szklanki
-duża pokrojona na cienkie plastry, żółta cukinia
-3 pokrojone na cienkie plastry ząbki czosnku
-3 pomidory bez skórki lub pół szklanki pulpy pomidorowej
-kilka listków bazylii
-sól i pieprz do smaku

Cukinie podsmażamy z czosnkiem na oliwie, następnie dodajemy pomidory i pokrojoną drobno bazylię. Smażymy jeszcze chwile i łączymy z makaronem. Wszystko razem przyprawiamy i mieszamy.

IMG_3833.JPG

Smacznego 🙂

 

Udostępnij:

2 komentarze

  1. Moje dziecko szybciej na Twoim blogu kochana niż na moim ;)) U Cioci najlepiej 😉 Ale grzybów podkradzionych z mojego parkingu – no nie wybaczę 😉

Dodaj komentarz