Kocham dynię, a moja ulubiona odmiana to dynia Muszkatołowa. Jest najlepsza na zupę krem i jako dodatek do sałatki, sprawdza się równie dobrze jak dynia Hokkaido.
Zimą dbam o to, aby w moim domu zawsze była ciepła zupa, dlatego dziś mam dla Was przepis na mój ukochany krem z dyni.
Składniki:
-dynia
-3 ziemniaki
-2 marchewki
-duża puszka mleka kokosowego
-imbir
-miód
-łyżka soku z pomarańczy
-łyżeczka soku z cytryny
-prażone pestki dyni lub sezam do posypania
Sposób przygotowania:
-2 szklanki upieczonej dyni ( dynię kroimy na małe kawałki, posypujemy solą morską, ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą z oliwek- pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni)
-3 ziemniaki i 2 duże marchewki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
-następnie dodajemy dynię, puszkę mleka kokosowego, łyżeczkę startego imbiru, 2 łyżki miodu, łyżkę soku z pomarańczy i łyżeczkę soku z cytryny do warzyw i dokładnie blendujemy
Smacznego ❤️
Pani Kamili czy ziemniaki i marchewki wyjmujemy z wody w której się gotowała i „na sucho ” łączymy z resztą składników?
Czy resztę składników wrzucamy do wody z ziemniakami i marchewką?
Może to głupie Pytanie,ale ja się dopiero uczę gotować…
Zostawiamy w tej wodzie i dodajemy pozostałe składniki ☺️