img_6496-1.jpg

Krem z dyni…

Kocham dynię, a moja ulubiona odmiana to dynia Muszkatołowa. Jest najlepsza na zupę krem i jako dodatek do sałatki, sprawdza się równie dobrze jak dynia Hokkaido.

Zimą dbam o to, aby w moim domu zawsze była ciepła zupa, dlatego dziś mam dla Was przepis na mój ukochany krem z dyni.

Składniki:

-dynia

-3 ziemniaki

-2 marchewki

-duża puszka mleka kokosowego

-imbir

-miód

-łyżka soku z pomarańczy

-łyżeczka soku z cytryny

-prażone pestki dyni lub sezam do posypania

Sposób przygotowania:

-2 szklanki upieczonej dyni ( dynię kroimy na małe kawałki, posypujemy solą morską, ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą z oliwek- pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni)

-3 ziemniaki i 2 duże marchewki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

-następnie dodajemy dynię, puszkę mleka kokosowego, łyżeczkę startego imbiru, 2 łyżki miodu, łyżkę soku z pomarańczy i łyżeczkę soku z cytryny do warzyw i dokładnie blendujemy

Smacznego ❤️

Udostępnij:

2 komentarze

  1. Pani Kamili czy ziemniaki i marchewki wyjmujemy z wody w której się gotowała i „na sucho ” łączymy z resztą składników?
    Czy resztę składników wrzucamy do wody z ziemniakami i marchewką?
    Może to głupie Pytanie,ale ja się dopiero uczę gotować…

Dodaj komentarz