img_6343.jpg

Krem pietruszkowo-porowy…

Czasami do przeciętnych warzyw takich jak por i pietruszka wystarczy dodać nieprzeciętne przyprawy i wychodzi z tego coś pysznego…

Będąc u mojej przyjaciółki, spróbowałam krem pietruszkowy i postanowiłam zrobić go w mojej kuchni, nieco modyfikując przepis!

Przepis:

-3 korzenie pietruszki

-10 cm białej części pora

-3 ziemniaki

Wszystkiego składniki gotujemy w 2 litrach osolonej wody przez 20 minut

Do wywaru z warzywami dodajemy:

-podsmażoną na oleju rzepakowym cebulę

-łyżeczkę kuminu

-pół łyżeczki zmielonej kolendry

-3 łyżki tahini

-sól i pieprz do smaku

-można dodać też 1/4 łyżeczki cynamonu i łyżkę soku z cytryny

Całość miksujemy, a po przelaniu do miseczki, posypujemy sezamem

Smacznego ☺️

Udostępnij:

Dodaj komentarz