Każdy sezon niesie ze sobą jakieś smaki, od których łatwo się uzależnieniam 🙂 Po słonecznikach i orzechach laskowych jesienią przychodzi czas na orzechy włoskie.
Chociaż te niepozorne orzeszki są bardzo kaloryczne, (5 orzechów ma tyle kalorii co pączek), to są kopalnią białka, a także kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają też żelazo, wapń, cynk, magnez i potas. Duża ilość fosforu pozytywnie wpływa na pracę mózgu, więc polecane są szczególnie uczącym się!
Dziś na obiad pyszne kotlety ryżowe z warzywami i nasionami.
Przepis:
-3 szklanki ugotowanego ryżu
-pół ugotowanego brokuła
-pół ugotowanego kalafiora
-3 jajka
-3 łyżki pokrojonego kopru
-3 wyciśnięte ząbki czosnku
-łyżka ziaren sezamu
-łyżka ziaren słonecznika
-sól i pieprz do smaku
-szklanka mąki orkiszowej
Wszystko razem mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy, aż się zarumienią.