img_8562-1.jpg

Kopytka dyniowe

Dynia na dworze i dynia na talerzu. Zostało nam mnóstwo miąższu, dlatego zrobiłam kopytka dyniowe z masłem szałwiowym. 

Przepis:

-pół kilograma ugotowanych ziemniaków

-szklanka pure z dyni (upieczona przez 30 minut dynia w temperaturze 180 stopni)

-2 jajka 

-2 szklanki mąki dodawanej stopniowo 

-sól i pieprz do smaku 

Mieszamy wszystkie składniki, ciasto powinno odchodzić od palców, jeśli jest klejące należy dodać więcej mąki. 

Ugniecione ciasto, formujemy w wałki o średnicy ok 1,5 cm, lekko spłaszczamy i tniemy na kawałki. 

Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.

Wyłowione kopytka polewamy rozpuszczonym masłem, wymieszanym z drobno posiekanymi, świeżymi liśćmi szałwi i posypujemy tartym parmezanem!


Udostępnij:

Dodaj komentarz