img_7699-1

Kluseczki dyniowe z szałwią

Przepis na kluseczki dyniowe z szałwią:

-kilogram ugotowanych ziemniaków
-ok. 150 gram upieczonej dyni (pieczemy, 35 minut w temperaturze 200 stopni)
-mąka ziemniaczana
-2 jajka

-łyżka masła
-10 liści świeżej szałwi
-starty parmezan

Ziemniaki miksujemy z dynią na gładką masę, następnie dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną, (proporcje ok. 3/4 masy i 1/4 mąki ziemniaczanej, jeśli ciasto będzie się kleić, dodajemy więcej mąki).
Z ciasta formujemy małe kuleczki i palcem robimy dziurkę- jak w kluskach śląskich.
Wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy około 5 minut, od czasu wypłynięcia.

Po ugotowaniu polewamy kluski rozpuszczonym masłem z posiekaną szałwią i posypujemy parmezanem.

IMG_7699.JPG

 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz