Przesilenie wiosenne, powoduje że wiele osób łapie infekcje.
W tym okresie najlepiej sięgać po sprawdzone przepisy z czosnkiem i imbirem w roli głównej.
Przepis na imbiriadę:
-3 cm. obranego i pokrojonego imbiru zalewamy wrzątkiem
-po ok. 10 minutach dorzucamy pokrojoną cytrynę – ok. 1/3 cytryny
-łyżka miodu
Zupa marchewkowo-imbirowa.
Przepis:
-8 marchewek
-2 ziemniaki
-pół pora
-4cm. imbiru
-3 ząbki czosnku
-łyżka suszonej kolendry, lub garść świeżej
-sól i pieprz do smaku
Pora należy umyć i podsmażyć z czosnkiem i imbirem, jak się zarumienią, dodajemy starte marchewki i ziemniaki. Następnie całość zalewamy wodą i dusimy ok. 10 minut.
Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz kolenrę i miksujemy.
Smacznego:-)
Ja do napoju dodaję jeszcze korzeń kurkumy pokrojony w plasterki, ząbki czosnku i świeżą miętę 😉
Świeża mięta i kurkuma pyszna do napoju! Muszę wypróbować 🙂
Bo najpierw trzeba je podsmażyć, a duże kawałki nie będą się dobrze smażyć i wydłużą czas smażenia. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ach tak 🙂 No to ja je niezbyt podsmażyłam (marchewki i ziemniaki), bo po 2 minutach zalałam wszystko wodą. Ale i tak zupa wyszła znakomita. Nie wierzyłam, że mój maluch ją zje, ale nawet nie narzekał. ?Pozdrawiam 🙂
Czemu marchew i ziemniaki trzeba utrzeć, gdy potem się je blenduje? Ma znaczenie czy będą pokrojone w małe kawałki czy starte? Zrobiłam tarte, zupa wyszła pyszna, ale gdyby można było sobie skrócić czas przygotowania byłoby super 😉