Dziś w moim koszyku z owocami znalazłam dojrzałe i soczyste mango, więc postanowiłam smacznie je wykorzystać. Mango jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Zawiera witaminy A, C, E, a także witaminy z grupy B.
Jest bogate w miedź, potas i magnez, a także błonnik, który m.in. obniża poziom cholesterolu we krwi. Mango łagodzi stany zapalne i działa przeciwnowotworowo.
Placki jogurtowe z musem z mango.
Przepis:
-200 gramów jogurtu naturalnego
-3 jajka
-pół szklanki mąki pszennej-razowej
-szczypta startej wanilii
-łyżka cukru trzcinowego
Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować. Placuszki smażymy na oleju kokosowym.
Na ciepłe placuszki wylewamy mus ze zmiksowanego mango i posypujemy nasionami chia lub migdałami. Placki można też podawać ze świeżymi owocami, tak jak na zdjęciu z brzoskwiniami i mango.
Przepis na koktajl:
-700ml. soku ze świeżych pomarańczy
-sok z 1 limonki
-brzoskwinia
-pół mango
– gruszka
Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować i pozostawić do schłodzenia.
Smacznego:-)
Można prosić adres sklepu ze zdrową żywnością? ( w nawiązaniu do mąki razowej) bo rozumiem , że w es zakupiona.
Pozdrawiam
Wszystko kupujemy w Carrefure na dziale bio 🙂