Bardzo często zdarza mi się, że mam w lodówce mnóstwo resztek jedzenia- pojedyńcze owoce, warzywa i zanim zrobię kolejne zakupy lubię wszystko wykorzystać.
Żeby nic się nie zmarnowało, zrobiłam koktajl z wszystkich owoców, które miałam i tartę warzywną!
Przepis na koktajl:
-1 litr soku z pomarańczy
-4 obrane jabłka
-2 mango
-nektarynka
-sok z 1 limonki
-8 truskawek
-10 czereśni
-100 gr malin
-100 gr borówek amerykańskich
Wszystkie składniki należy razem zmiksować i pozostawić w lodówce do schłodzenia.
Koktajl jest naprawdę przepyszny:-)
Przepis na tartę:
-200 gr mąki
-100 gr masła
-2 żółtka
-szczypta soli
Wszystkie składniki należy zagnieść i masą wyłożyć tartownicę.
Następnie na ciasto układamy świeże liście szpinaku, surowe szparagi i podsmażoną cukinię.
Całość zalewamy sosem.
Przepis na sos:
-300 ml. śmietany kremówki
-3 ząbki czosnku
-3 łyżki startego parmezanu
-3 łyżki posiekanego kopru
-2 jajka
-sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki miksujemy i wylewamy na ciasto.
Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopi, przez 45 minut.
Smacznego:-)
Super! Ja rowniez nie lubie wyrzucac jedzenia. Zawsze da sie cos wykombinowac.
Zapraszam Cie na moj blog: http://kamilakara.com
Pa