img_2056-1

Ciasto drożdżowe

Na niedzielnym stole nie mogło też zabraknąć ciasta! Jakoś lubię tradycję mojej babci, że w weekendy w domu zawsze było ciasto…

Drożdżowe pachnie wyjątkowo pięknie…

  

-500 gramów mąki 

-20 gramów świeżych drożdży, rozpuszczonych w 1/3 szklanki letniego mleka z łyżeczką cukru

-3 żółtka

–60 gramów cukru

-60 gramów masła

-1/3 łyżeczki wanilii

-150 ml. mleka

Kruszonka: zmieszane na gładką masę 50 gr. masła, 50 gr. cukru, 100 gr. mąki. 

Rozrobione drożdże łączymy z resztą składników i zostawiamy na około godzinę, aż ciasto wyrośnie. 

Następnie przekładamy je do okrągłej foremki, układamy owoce- np. maliny i truskawki, a na koniec przykrywamy kruszonką. 

Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, aby kruszonka za bardzo się nie spiekła.


Udostępnij:

Dodaj komentarz