img_7765-1

Zapasy…

IMG_7765.JPG

Cały dzień kręcił się wokół jedzenia…
Musiałam zrobić zapasy na dwa dni, ponieważ jutro od rana do nocy będę na pokazie Paprocki&Brzozowski.
Już jutro zapraszam na relacje z pokazu, a tymczasem przepisy…

Na dzisiejszy obiad przygotowałam makaron z sosem z bakłażanów i cukinii.

Przepis:

-jedna żółta cukinia
-bakłażan
-garść liści bazylii
-2 ząbki czosnku
-pulpa pomidorowa
-sól i pieprz

Bakłażan kroimy w plastry, posypujemy solą i zostawiamy na godzinę. W ten sposób pozbywamy się gorzkiego smaku.

IMG_7748.JPG

Po godzinie smażymy bakłażan razem z cukinią i czosnkiem, aż do miękkości. Dodajemy pulpę, bazylię, przyprawy i dusimy jeszcze przez 5 minut.

Na koniec wszystko blendujemy i mieszamy z makaronem.

IMG_7757.JPG

Jutrzejszy obiad bardzo smaczny i prosty, a do jego przygotowania zaangażowałam dzieci.

Przepis:

-2 szklanki ugotowanej, białej komosy ryżowej, czyli quinoi
-6 pokrojonych na małe kawałki jabłek- to była praca dzieci 🙂
-cukier trzcinowy do smaku- w zależności od tego jak słodkich jabłek użyjemy
-pół łyżeczki cynamonu
-łyżka masła

Jabłka dusimy na małym ogniu, przez około 10 minut, a następnie dodajemy komosę, cukier, cynamon i dokładnie mieszamy.

Wierzch można posypać cukrem z suszonymi malinami.

IMG_7762.JPG

Pamiętajcie, że wciąż możecie przyłączyć się do akcji Gwiazdkowy Uśmiech i podarować wymarzone prezenty!
Brakuje nam jeszcze trochę zabawek i książek dla dzieci!

IMG_6619-0.JPG

Dobranoc…

Udostępnij:

Dodaj komentarz