img_8994-1

Wszędzie dobrze, ale w kuchni najlepiej…

IMG_8994.JPG

Po dwóch szalonych dobach w pracy, wróciłam do domu!
To był najtrudniejszy plan w moim życiu, ale jestem bardzo szczęśliwa, że podołałam temu wyzwaniu.
23 godziny non stop na planie w mrozie, potrafi dać w kość, ale też wiele nauczyć!
Już nie mogę się doczekać efektów, ale na nie muszę poczekać do stycznia!

Po zdjęciach miałam jeszcze bardzo miłą konferencję, dotyczącą kremów L’oreal Skin Perfection.
Po wszystkim byłam taka zmęczona, że wróciłam do domu w płaczu innej Pani 🙂

IMG_9066.JPG

Witaminy…

IMG_9045.JPG

Lodówka pusta, więc rano wybrałam się na targ, uzupełnić zapasy!
W międzyczasie przyjechał do mnie pyszny prezent- mnóstwo bakalii i orzechów!

IMG_9037.JPG

Na planie bardzo przemarzłam, a nic
tak nie rozgrzewa jak krem z dyni!
Przepis jest podobny do ostatniego, tylko na koniec zamiast pestek dyni dodałam płatki migdałowe.

-około kilograma upieczonej dyni
(dynię pieczemy na papierze, przez pół godziny, w temperaturze 200 stopni)
-2 ziemniaki i marchewkę gotujemy przez 15 minut.
Następnie przekładamy do nich dynię i gotujemy jeszcze przez około 7-10 minut.
-warzywa wyłączamy, dodajemy 200 ml. mleka kokosowego, łyżkę startego imbiru i blendujemy.
Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.

IMG_9047.JPG

Kilka dni temu jak pisałam o kuchni antyrakowej, obiecałam że będę wrzucać dania zawierające produkty, polecane przy profilaktyce raka.

W związku z tym, że numerem jeden na liście są brukselki, zrobiłam z nimi tartę.

Ciasto:

-100 gram masła
-200 gram mąki
-2 żółtka
-szczypta soli
Składniki ugniatamy i wyklejamy tartownicę.

Krem:

-250 ml. śmietanki
-2 ząbki czosnku
-150 gram upieczonej dyni
-3 łyżki startego parmezanu
-3 jajka
-sól i pieprz do smaku

Składniki dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto.

Warzywa:

-10 ugotowanych i przekrojonych na pół brukselek
-1 podsmażona na krążki cukinia
-2 duże podsmażone pieczarki
-2 ugotowane i pocięte na plastry topinambury- można je zastąpić ziemniakiem

Warzywa układamy na tartownicy i delikatnie przytapiamy w sosie.

IMG_9051.JPG

Ostatnio testuję topinambury i bardzo mi smakują.
Polecane są szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż zamiast skrobi zawierają 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę, dobrze tolerowaną przez diabetyków.

IMG_9034.JPG

Dookoła czuć zapach świąt… więc dzieci zrobiły dziś mini choinki w swoich pokojach…

IMG_9056.JPG

i śnieżynki na szybie…

IMG_9064.JPG

Czekamy teraz na prawdziwy śnieg…

Dobranoc…

Udostępnij:

12 komentarzy

  1. Witam
    Od czasu do czasu wchodzę tutaj i przeglądam wpisy, cieszę się ,że wróciłaś. Szybkim krokiem nadchodzą nam święta, także kuchnia będzie nieodłącznym „pomieszczeniem” do przybywania. Ja już mam pierwsze pierniki na choinkę zrobione , ciekawe jak długo przetrwają 🙂 Życzę wszystkim Wesołych Świąt.Pozdrawiam

  2. Mniam, brukselki 🙂 a Święta tuż tuż….. 🙂

  3. Była Pani w Zakopanym ?:)
    jak nie to zapraszamy!

  4. Najlepsze przeżywanie świat jak zawsze w kuchni. Mój piekarnik nawet nie stygnie na moment ha ha ha. :). Wczoraj juz pierwsze ozdoby świąteczne zostały wyciągnięte 🙂 jeszcze trochę i czas na lampki ♡ 🙂

  5. Z niecierpliwością czekałem na następny wpis :). To fakt ze czuć juz święta , 2 tyg. temu upiekłem pierniczki dzięki czemu w domu czuć nadchodzące święta. Pozdrawiam ! 🙂 😀 . PS.Ciekawe i inspirujące przepisy co najważniejsze zdrowe !!

    1. Dziękuję! Widzę, że nie tylko ja tak bardzo przeżywam święta:-) Pozdrawiam!

      1. Trochę się późno zrobiło wiec czas na zasłużony sen 🙂 dobranoc! ☆ Pozdrawiam Marcin. M ☆

  6. Wszędzie dobrze ale w domu najlepiej i w kuchni !! 🙂 😀

Dodaj komentarz