img_0575-1

Wieczór z książkami…

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/794/68003481/files/2015/01/img_0575.jpg

Wieczór naukowy 🙂

W marcu czeka mnie egzamin semestralny, więc już zaczynam naukę!
Polecam pierwszy tom „Żywienia człowieka”, w którym można wyczytać wiele ciekawych rzeczy, dotyczących odżywiania.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/794/68003481/files/2015/01/img_0678.jpg

Dzisiaj wybraliśmy się na łyżwy na Stadion Narodowy…

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/794/68003481/files/2015/01/img_0648.jpg

Strasznie zmarzliśmy, więc po łyżwach przyszedł czas na wspólne gotowanie, z Żabką!
Zrobiłyśmy zupę pomidorową z książki kucharskiej „Jerozolima”:

-750 ml. bulionu warzywnego
-pokrojona i zeszklona cebula
-łyżeczka kuminu
-2 wyciśnięte ząbki czosnku
-800 ml. pulpy pomidorowej
-łyżka cukru trzcinowego
-1,5 kromki chleba na zakwasie
-świeża kolendra

Szklimy cebulę, dodajemy kumin, czosnek i smażymy jeszcze 5 minut.

Wlewamy bulion, pomidory i gotujemy jeszcze 20 minut.
Po 10 minutach dodajemy 1,5 kromki pokrojonej na kawałki kromki chleba i cukier.

Na koniec dodajemy kolendrę i blendujemy.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/794/68003481/files/2015/01/img_0656.jpg

Na drugie danie makaron z cukinią!

To bardzo prosty i szybki przepis, a danie jest naprawdę pyszne.

-makaron al dente
-2 pokrojone w książyce i podsmażone na maśle klarowanym cukinie
-2 starte ząbki czosnku
-5 łyżek serka mascarpone
-3 łyżki startego parmezanu
-2 łyżki koperku

Cukinię podsmażamy z czosnkiem. Następnie dodajemy serek, koperek i przyprawy. Smażymy około 2 minuty.

Mieszamy z makaronem i parmezanem.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/794/68003481/files/2015/01/img_0661.jpg

Miłego wieczoru 🙂

Udostępnij:

11 komentarzy

  1. Uwielbiam Twojego bloga. Tyle w nim ciepła, spokoju, dystansu. Codziennie tutaj zaglądam. Pozdrawiam

  2. Pani Kamilo 🙂
    długo Pani jest wegetarianką ? dlaczego ? 🙂 i nie je Pani mięsa?
    super dieta tak i tak i bardzo zdrowa 🙂

  3. Zupka wyglada wysmienicie! Pozdrawiam Cie goraco, bardzo lubie zagladac na Twoja stronke i zawsze wypatruje potrawowych inspiracji!

    1. Bardzo mi miło! A zupa jest fajną odskocznią od klasycznej pomidorówki!

  4. Koniecznie muszę przeczytać tę książkę 🙂 chciałabym pogłębić swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu 🙂
    pozdrawiam!

  5. Mam pytanko. Czy Twoje dzieciatka takze jedza wylacznie weganskie potrawy? Bardzo lubie Ciebie i Twoj blog. Pozdrawiam serdecznie.

    1. Moje dzieci jedzą dania wegetarianskie i jedzą też ryby!
      Dziękuję i pozdrawiam!

  6. Milej i owocnej nauki, oraz zdania egzaminu !! 🙂 Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz