Soczyste nektarynki…

Soczyste nektarynki...

Otworzyłam lodówkę i znalazłam w niej dużo warzyw. Porcje każdego z nich były za małe, żeby posłużyły za danie, w związku z tym postanowiłam je wymieszać. Z tego mixu powstał jeden z najlepszych vegańskich kremów, jakie w życiu jadłam.

Przepis:
-kalarepka
-świeże, wyłuskane groszki ok. pół szklanki
-młody por
-marchewka
-2 ziemniaki
-3 różyczki kalafiora
-1/3 brokuła
-15 żółtych fasolek szparagowych
-pęczek zielonych szparagów
-pół cukinii
-koperek
-łyżka ziaren konopii

Wszystkie warzywa, należy ugotować na bazie bulionu wegetariańskiego: (pietruszka, cebula, seler, por, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pół łyżeczki sosu sojowego, pół łyżeczki lubczyku, sól i pieprz do smaku). Następnie zmiksować ze świeżym koperekiem i po przelaniu do miski, posypać konopią.

W sklepach pojawiły się nektarynki.
Uwielbiam te soczyste i cudownie pachnące owoce.
Nektarynki zawierają mnóstwo witaminy A i C, a także potasu. Chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacniają odporność i pomagają zwalczać infekcje dróg oddechowych. Uzupełniają też niedobory soli mineralnych, na których utratę jesteśmy narażeni szczególnie latem.

Koktajl nektarynkowy:
-pół litra soku ze świeżych pomarańczy
-250 ml. soku z jabłek
-2 nektarynki
-mango
-10 truskawek
-2 liście jarmużu

Wszystkie składniki należy razem zmiksować i pozostawić w lodówce do schłodzenia.

Dzieci uwielbiają się angażować w robienie koktajli- Kalinka wyciskająca pomarńcze…

10461917_10152294355934473_1026816926_n

Smacznego:-)

Udostępnij:

Dodaj komentarz