img_9699-1

Pierwszy dzień świąt…

Pierwszy dzień świąt upłynął pod znakiem pyszności…

Oczywiście nie przesadzam z objadaniem się, ale odrobina słodkości, które zrobiłyśmy razem z mamą, nikomu nie zaszkodzi.

Ris a la mande, czyli duński pudding świąteczny:

-1 litr mleka
-2 łyżki cukru
-130 gram ryżu
-2 laski cynamonu
-laska wanilii (do mleka dodajemy wanilię z środka i pustą laskę wrzucamy do garnka).
-pół szklanki pokrojonych migdałów

Ryż gotujemy na mleku z cukrem, migdałami, laskami cynamonu i laską wanilii przez 45 minut.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/794/68003481/files/2014/12/img_9699.jpg

Do wystudzonego ryżu dodajemy ubitą śmietanę.

-250 ml. śmietany kremówki
-3 łyżeczki cukru

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/794/68003481/files/2014/12/img_9760.jpg

Sos wiśniowy:

-200 gram mrożonych wiśni
-2 łyżeczki cukru pudru
-2 łyżeczki soku z cytryny
-laska cynamonu
-łyżka mąki ziemniaczanej

Gotujemy razem z przyprawami, aż wiśnie się rozpuszczą.
Na koniec dodajemy wymieszaną w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną i czekamy, aż wiśnie się zagotują.

Odpoczywam, po wielu szalonych tygodniach i zbieram siły na ekscytujące noworoczne wyzwania… <3

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/794/68003481/files/2014/12/img_9839.jpg

Dzisiaj nareszcie przestało padać i pierwszy raz od czterech dni wyszliśmy na spacer!

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/794/68003481/files/2014/12/img_9879.jpg

Reebokowe inspiracje 🙂

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/794/68003481/files/2014/12/img_9875.jpg

Sowokot jak zwykle wybrał się z nami na spacer…

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/794/68003481/files/2014/12/img_9868.jpg

Świąteczne pozdrowienia z trasy do Warszawy!

Udostępnij:

4 komentarze

  1. może chciałaś pisać gotuję ryż przez 15 minut? do siego roku!

  2. SOWOKOT najlepszy hahah 😀 !! Dobrze że już nie pada , teraz czekam tylko na trochę śniegu i NART <3 . Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz