Jagodowa pora:-)

Jagodowa pora:-)

Nareszcie pojawiły się jagody i mogę robić fioletowe koktajle:-) Jagody zawierają  pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Są bogate w błonnik, dzięki czemu cholesterol jest usuwany z przewodu pokarmowego z toksynami i kwasami żółciowymi. Znajdują się w nich cenne przeciwutleniacze które niszczą wolne rodniki.

Fioletowy koktajl:
-pół szklanki jagód
-pół szklanki malin
-5 truskawek
-pół litra mleka ryżowego lub krowiego
-jeśli będzie zbyt kwaśny można dodać trochę cukru trzcinowego

Wszystko razem miksujemy i pozostawiamy do schłodzenia.

Krem cukiniowy z pieczoną papryką:
-2 upieczone i obrane ze skórki papryki- pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni
-cała duża cukinia
-pomidor obrany ze skórki
-kalarepka
-marchewka
-3 ząbki czosnku
Wszystkie warzywa, należy ugotować na bazie bulionu wegetariańskiego: (pietruszka, cebula, seler, por, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pół łyżeczki sosu sojowego, pół łyżeczki lubczyku, sól i pieprz do smaku). Następnie zmiksować ze świeżym, wyciśniętym czosnkiem i po przelaniu do miski, posypać konopią.

Smacznego:-)

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html

Udostępnij:

1 komentarz

Dodaj komentarz