Dopadła nas infekcja…

Dopadła nas infekcja...

Kalinka wróciła dziś wcześniej z przedszkola, ze stanem podgorączkowym i katarem:-(
Zrobiłam jej napój i zupę na bazie imbiru, ponieważ jest świetny na odporność i przeziębienia.
Imbir ma właściwości odkażające i przeciwzapalne.

Przepis na imbiriadę:

-3 cm. obranego i pokrojonego imbiru zalewamy wrzątkiem
-po ok. 10 minutach dorzucamy pokrojoną cytrynę – ok. 1/3 cytryny
-łyżka miodu

Zupa marchewkowo-imbirowa.

Przepis:
-8 marchewek
-2 ziemniaki
-pół pora
-4cm. imbiru
-3 ząbki czosnku
-łyżka suszonej kolendry, lub garść świeżej
-sól i pieprz do smaku

Pora należy umyć i podsmażyć z czosnkiem i imbirem, jak się zarumienią, dodajemy starte marchewki i ziemniaki. Następnie całość zalewamy wodą i dusimy ok. 10 minut.
Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz kolenrę i miksujemy.

Smacznego:-)

Przedpołudnie w pracy na prezentacji nowej kolekcji marki Bizuu.
Sukienka Pinko, buty Venezia, torebka i bransoletki Lilou, zegarek ToyWatch.

kamila-szczawiska-na-pokazie-bizuu-NEWS_MAIN-96581

 

Udostępnij:

3 komentarze

  1. Bo najpierw trzeba je podsmażyć, a duże kawałki nie będą się dobrze smażyć i wydłużą czas smażenia. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Ach tak 🙂 No to ja je niezbyt podsmażyłam (marchewki i ziemniaki), bo po 2 minutach zalałam wszystko wodą. Ale i tak zupa wyszła znakomita. Nie wierzyłam, że mój maluch ją zje, ale nawet nie narzekał. ?Pozdrawiam 🙂

  2. Czemu marchew i ziemniaki trzeba utrzeć, gdy potem się je blenduje? Ma znaczenie czy będą pokrojone w małe kawałki czy starte? Zrobiłam tarte, zupa wyszła pyszna, ale gdyby można było sobie skrócić czas przygotowania byłoby super 😉

Dodaj komentarz