img_7972-1

Co mnie łączy z Kubusiem Puchatkiem…

IMG_7972.JPG

„Mam w spiżarni dwanaście garnczków, które wołają mnie już od godziny”… 🙂
Kubuś Puchatek – Alan Alexander Milne

Kocham opowieść o „Kubusiu Puchatku” i myślę, że trochę mnie z nim łączy:-)
Oprócz tego, że uwielbiam moich zwariowanych przyjaciół i razem przeżywamy niezwykłe chwile, to jeszcze kocham miód!!!
Kiedy robi się zimno zapasy zaczynają się niebezpiecznie kurczyć, a ja nie mogę się powstrzymać, żeby go nie wyjadać… 🙂

IMG_7974.JPG

Do herbaty używam lipowego lub wielokwiatowego…
do sałatek gryczanego…
do pierników spadziowego…
na kanapki rzepakowego…
Każdy oprócz swoich zdrowotnych walorów, ma niepowtarzalny smak…

Miód zawiera kwasy organiczne, mikroelementy, enzymy, glukozę, fruktozę oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor i magnez.
Miód poprawia rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększa odporność na choroby, pomaga zregenerować organizmu po pracy i po chorobie. Działa korzystnie na przewód pokarmowy, oddechowy i krwionośny.

Miód gryczany polecany osobom chorującym na nadciśnienie i miażdżycę.
Zawiera dużo magnezu, dlatego jest pomocny w leczeniu nerwic, w okresie przemęczenia i wyczerpania.

Miód akacjowy ma działanie bakteriobójcze i moczopędne, a także regeneruje błony śluzowe żołądka.

Miód lipowy bardzo skuteczny w leczeniu przeziębień, pomaga zwalczyć kaszel i gorączkę.
Działa uspokajająco, pomaga przy bezsennościach.

Miód spadziowy stosowany przy anemii i w zaburzeniach przemiany materii. Posiada też właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne.

Miód rzepakowy ma właściwości detoksykujące organizm.
Pomaga w leczeniu schorzeń płucnych i sercowych, a także w procesie gojenia ran.

Miód wielokwiatowy szczególnie polecany dla alergików.
Pomaga leczyć przeziębienie i stany zapalne gardła, a także reguluje ciśnienie mięśnia sercowego.

Ale oprócz miodu trzeba jeszcze jeść coś innego, dlatego garzanki na śniadanie to świetny pomysł!

Dziś grzanki z liściem sałaty rzymskiej, na to rozgniecione awokado, posypane sezamem niełuskanym, plasterki pomidora i oliwki.
Opiekałam około minutę, aby spód grzanki był chrupiący, a góra cieplutka!

Pycha!

IMG_7962-0.JPG

Na drugie śniadanie i deser jednocześnie, chlebek bananowy z kremem mascarpone.

Przepis na chlebek znajduje się we wczorajszym poście.

W poszukiwaniu słońca…


Krem robimy z opakowania serka mascarpone z dodatkiem łyżki masła i łyżki cukru pudru.
Na koniec dodałam odrobinę barwnika spożywczego Wilton, aby krem był kolorowy.

IMG_7955.JPG

Słowo Ścianka nabrało teraz nowego znaczenia!
Od wtorku zaczynam nową przygodę, a w weekend będę chodzić na wspinaczkę z dziećmi!
Musiałam znaleźć jakieś zajęcie na długie zimowe popołudnia…

IMG_7954.JPG

Kubuś w wersji dla maluchów, a wersja oryginalna już do nas jedzie…

IMG_7978.JPG

„– A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? – spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. – Co wtedy?
– Nic wielkiego. – zapewnił go Puchatek. – Posiedzę tu sobie i na Ciebie poczekam. Kiedy się kogoś kocha, to ten drugi ktoś nigdy nie znika.”
Kubuś Puchatek – Alan Alexander Milne

Dobrej nocy…

Coś miłego do zasypiania…

Udostępnij:

2 komentarze

  1. miodek jest pyszny, zwłaszcza ten mojego taty 🙂 a Kubuś Puchatek zawsze poprawia humor 😛 kochany i kreatywny post!

  2. Uwielbiam miód! tylko ten prawdziwy z pasieki dziadka:)
    podnosi odporność, poprawia cerę, włosy, paznokcie, ulepsza smak herbaty, jest niezastąpiony jesienią i zimą:)
    pozdrawiam!
    http://www.haydenka.blogspot.com

Dodaj komentarz