img_0023-1

Hands on…

  
#HandsOn-badamy piersi! Stanik-Perilla Lingerie 

Tyle jest teraz wspaniałych akcji promujących profilaktyczne badania! 

Badania są bardzo ważne, ale najważniejsze jest prawidłowe żywienie. 

Prawidłowa dieta zapobiega wielu chorobą i pomaga w leczeniu wielu schorzeń. 

Jak już wczoraj wspominałam, jestem dietetyczną ambasadorką akcji „Moda na serce”, dlatego dziś będzie dużo przepisów!

  

Od lewej- dynia hokkaido na sałatkę, dynia piżmowa na babeczki i muscat de provence najlepsza na zupę-krem. 

Dziś kolejna porcja zdrowych przepisów! Sezon na dynię trwa w najlepsze, dlatego w mojej kuchni króluje obecnie dynia 🙂

  

Sałatka z dynią:

-pieczony batat

-pieczony burak

-pieczona dynia hokkaido

-garść ugotowanych fasolek Jaś 

-łyżeczka sezamu

-sałata roszponka 

-sos: pół łyżeczki miodu, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek 

Pieczony batat- zawinięty w folię z kawałkiem czosnku. 200 stopni, przez 40 minut. 

   
Kolorowa jesienna sałatka!

 

Krem z pieczonej dyni dla dzieciaków 

-3 szklanki pieczonej dyni 

-3 ziemniaki 

-3 marchewki 

-bulion warzywny 

-puszka mleka kokosowego 

-2 cm. imbiru

-łyżka miodu

-łyżka sezamu 

Gotujemy warzywa na bulionie. Do miękkich warzyw dodajemy dynię, puszkę mleka kokosowego, łyżkę stratego imbiru, łyżkę miodu i miksujemy.

Zara home

  

Ciasto dyniowo-marchewkowe:

-szklanka pieczonej dyni

-200 gramów masła

-1 szklanka cukru

-pół łyżeczki startej wanilii

-3 jajka

-1,5 szklanki mąki pszennej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-starta marchewka

Wszystkie składniki miksujemy i dodajemy do nich startą marchewkę.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 45 minut.

Po wystudzeniu, przecinamy ciasto na pół i dodajemy krem- mascarpone z odrobiną cukru pudru.

  

Niedzielne spacery z kuzynem Ignasiem …

  

Leśne ludki…

  
 

Smacznego 🙂

  

Udostępnij:

8 komentarzy

  1. Dziękuję za odpowiedz!Oczywiście wyciskarkę mamy,przyrządzamy wspólnie soki i koktajle.Generalnie owoce syn je wszystkie,gorzej z warzywami.Ale oczywiście nie poddaję się,przykład idzie z góry i wierzę,że z czasem zasmakuje również w zupach kremach,które ja osobiście uwielbiam.
    Pozdrawiam serdecznie,fajnie,że Pani prowadzi tak inspirującego bloga!
    Anna

  2. Pani Kamilo,zgadzam się-zdrowa dieta to podstawa.Mnie jednak nurtuje problem-jak nauczyć dzieci jedzenia zdrowych rzeczy?Mój 6 letni syn oczywiście ma wiedzę na temat dobroczynnego wpływu warzyw ,jednak gorzej z praktyką.W domu prowadzę zdrową kuchnię,podobną do Pani,jednak syn za nic nie przełknie zupy krem a także sałaty.Czy Pani dzieci chętnie jedzą sałatki?I czy dosłownie za 10 min nie mówią,że są głodne?
    Pozdrawiam serdecznie,
    Anna

    1. Przyzwyczaiłam dzieci stopniowo i od małego, więc nie mam z tym problemu, ale wiem że nie wszystkie dzieci tak mają. Jeżeli robimy pożywne sałatki to spokojnie się nimi najadają, ale zawsze mam w lodowce zupę, więc dodatkowo mogą zjeść zupę. Jeśli chodzi o owoce to najlepiej przemycać je w koktajlach. Kupiłam wyciskarkę do soków i dzieci mają codziennie witaminową bombę:-) Metoda małych kroków jest najlepsza, warto pozwolić dziecku przygotować owoce dla całej rodziny, zrobić koktajl- ja tak robię i wtedy są dumni, że zrobili i jeszcze chętniej jedzą i piją 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  3. chociaż teraz zaczęłam mieć wątpliwości…czy ta mała, blada… to nie jest aby dynia butelkowa Butternut…Sama zobacz w internetach;-) Buziak!

  4. obie piżmowe. Tylko ta pierwsza to Cucurbita moschata Duch, a ta druga Cucurbita moschata …:-)

  5. No więc ta trzecia to dynia Muscat de Provence..:-)

    1. czyli inaczej dynia piżmowa:-)

Dodaj komentarz